Massage tegen RSI

Massage tegen RSI

RSI is de verzamelnaam voor lichamelijke aandoeningen door herhaalde overbelasting en werd in 2012 erkend als beroepsziekte.

6 min
Overbelasting
RSI
klachten

RSI staat voor Repetitive Strain Injury of aandoening door herhaalde overbelasting. De term is in ons land niet zo bekend, maar de gevolgen des te meer: tenniselleboog, polsproblemen, carpaal tunnel syndroom door ontstoken pezen — iedereen heeft er al mee te maken gehad en ze kunnen je werk serieus belemmeren.

Wat veroorzaakt RSI?

RSI-aandoeningen situeren zich in de spieren, pezen en zenuwen in de nek en de bovenste ledematen. RSI wordt gewoonlijk ingedeeld in twee groepen:

  1. Specifieke kwalen zoals tenniselleboog en TOS (thoracic outlet syndroom)
  2. Diffuse RSI die gepaard gaat met een cluster van klachten

Ze worden veroorzaakt door een combinatie van overbelasting en onvoldoende rusttijd. Herhaalde bewegingen zijn nefast: veel typen en voortdurend gebruik van de muis bijvoorbeeld, maar ook monotone hefbewegingen of trillingen vanwege machines vallen hieronder. Een gebrekkige lichaamshouding is hier ook een boosdoener die vaak wordt onderschat. Meestal denkt men dan aan postuur, maar je zithouding is zo mogelijk nog belangrijker. Dat komt door onze neiging om signalen te negeren wanneer we ons willen concentreren. We turen naar ons scherm en vergeten dat we soms urenlang in een onnatuurlijke houding blijven zitten.

RSI kan worden veroorzaakt door bureauwerk

Thuiswerk

Een van de gevolgen van de Covid-pandemie die vaak als positief ervaren wordt is de grote toename in thuiswerk. Hoewel vele bedrijven ondertussen geleerd hebben om een ergonomische werkomgeving te voorzien, hebben ze geen zicht op de thuissituatie. Doorgaans laat die dan ook te wensen over.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoezeer een regelmatige pauze kan helpen. Zorg voor een degelijk bureaustoel die je in de hoogte kan verstellen. Als je een laptop gebruikt, gebruik dan een apart toetsenbord en plaats je laptop op enkele boeken zodat je scherm op gelijke hoogte staat met je ogen.

Tenniselleboog

Tennisellebogen zijn waarschijnlijk de vaakst voorkomende RSI-klachten. Een overbelasting van de armpees aan de buitenkant van onze elleboog ligt aan de oorzaak. Meestal gepaard met uitstralingspijn naar de strekspieren in de voorarm. Een tenniselleboog zorgt ook voor een pijnlijke grip in de hand. Vooral mensen vanaf 40 jaar oud hebben er last van en wanneer je er niets aan doet kan de pijn ondraaglijk worden.

Tenniselleboog

Golfelleboog

Een verwante aandoening die in de volksmond bekend staat als golfelleboog situeert zich veeleer aan de binnenkant van de arm. We voelen de pijn vaak ter hoogte van onze pols. Ze komt iets minder dikwijls voor, maar kan zo’n zeurende pijn veroorzaken dat men zich niet meer kan concentreren.

Moet je veel grijpwerk doen? Werk je met machines die vibraties naar je arm sturen? Dan moet je opletten dat je geen golfelleboog ontwikkelt. Alarmsignalen zijn onder andere tintelingen en een dof gevoel in de ring- of pinkvinger.

Tennis- en golfellebogen komen vaak voor

Onze masseurs kunnen er iets aan doen!

Massages zijn een ideale maatregel om RSI-klachten te voorkomen of te verhelpen. We gaan specifiek op zoek naar alarmsignalen en polsen naar je klachten. Wanneer we aanwijzingen vinden voor tennis- of golfellebogen kunnen we technieken hanteren die je spieren weer soepel maken en de opgebouwde afvalstoffen en zuren evacueren.

Een wekelijkse korte behandeling is doorgaans al genoeg om je van alle klachten te verlossen. Probeer het eens en nodig ons vandaag nog uit!

(06-03-2023)

Meer artikels