Preventie na Corona

Preventie na Corona

We hebben nood aan meer aandacht voor preklinische aandoeningen zoals stress en pijn. Het coronavirus heeft dat meer dan ooit duidelijk gemaakt.

5 min
Opinie
Corona
Beleid
Zorgmodel

De stempel die het coronavirus op onze samenleving heeft gedrukt zal zich nog lang na de “lockdown” doen voelen. Het is nu wel duidelijk: onze maatschappij is fragiel.

Het tempo dat de informatiesnelweg ons oplegt, samen met de spiegel die ze ons voorhoudt, maken dat we met z’n allen te veel verwachten van onszelf. We worden voortdurend geconfronteerd met hoe we het beter kunnen doen en nemen almaar meer hooi op onze vork. Dat gaat ten koste van onze immuunrespons1,2,3, onze slaapritmes, condities, eetgewoonten en bankrekeningen: overal gaan we in het rood.

Naar een nieuw zorgmodel

We lopen jarenlang gespannen en geblokkeerd rond omdat we dat normaal vinden. We negeren de alarmsignalen tot ons lichaam stop zegt of tot de burn-out lonkt. We moeten naar een zorgmodel dat preventie breder neemt dan screenings en bloeddrukproeven. Een preventiebeleid dat preklinische aandoeningen, fysiologische en mentale stress als indicatoren van toekomstig onheil gaat zien.

Ons gedrag moet worden aangepast en in zo’n kader kunnen regelmatige massages een uitstekend eerstelijn instrument vormen om grote groepen op te volgen.

Hardnekkige gewoontes

We zijn immers geneigd om alarmsignalen al te lang te negeren. Onze rugpijn “steekt weleens de kop op” en die nekpijn wijten we aan “verkeerd liggen”. In realiteit zijn ze het gevolg van opgebouwde stress die uiteindelijk een omslagpunt bereikt. Stress en pijnsignalen vallen dag op dag makkelijk te negeren - tot het te laat is. Burn-outs en chronische blokkages zijn maar twee voorbeelden van een indrukwekkende lijst aandoeningen die dan de kop op kunnen steken. Vooral nu we door de coronacrisis zo mogelijk nog minder bewegen zal ons lichaam uiteindelijk in opstand komen.

Massage at Work is jouw partner

Onze levensstijl zal ingrijpend veranderen en bedrijven beginnen nu al te anticiperen op een verdere verschuiving van behandeling naar preventie. Wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat een massage je immuunsysteem een flinke boost geeft1,2. Een enkele massage is al effectief3, maar een wekelijkse sessie garandeert dat je bloed blijft stromen en spieren en gewrichten mobiel blijven.

Massage at Work is jouw partner om je medewerkers individueel te komen opvolgen op hun reis naar een gezondere geest in een gezond lichaam! Nodig ons vandaag nog uit zodat je verzekerd bent van je plaats op de kalender.

Bronnen

  1. G. Ironson, T. Field, F. Scafidi, et al.; Massage Therapy Is Associated With Enhancement of the Immune System’s Cytotoxic Capacity
  2. Journal of Psychosomatic Research, M. Hernandez-Reif et al.; Breast cancer patients have improved immune and neuroendocrine functions following massage therapy
  3. Cedars-Sinai Department of Psychiatry and Behavioral Neurosciences; Adults Demonstrate Modified Immune Response After Receiving Massage, Cedars-Sinai Researchers Show
  4. Psyned.nl; Oorzaken van stress: Psychologische en fysiologische stressoren
(04-09-2022)

Meer artikels