Secretaressedag

Secretaressedag

Op Secretaressedag worden onze administratieve medewerkers op een attentie getrakteerd. Het vindt plaats op de derde donderdag van april.

5 min
Themadag
Teambuilding

Het idee is ontstaan in de Verenigde Staten en heeft een beetje een misleidende naam gekregen. Tegenwoordig wordt het daar Admin Day of Administrative Professionals Day genoemd. Het gaat hem namelijk om alle administratieve medewerkers, met inbegrip van assistenten, receptionisten en klantgerichte dienstverleners.

Secretaressedag ontstond in de VS in 1952

Ontstaansgeschiedenis

In de periode na de Tweede Wereldoorlog was er een boom in de economie — maar een tekort aan werknemers. Dat leidde tot de oprichting van de National Secretaries Association om meer mensen te verleiden tot administratief werk. Het beroep werd aantrekkelijker gemaakt en men verleende bijstand.

De meeste administratieve medewerkers waren toen nog van het vrouwelijke geslacht

De eerste Secretaressedag vond plaats op 4 juni 1952 en —opmerkelijk— werd al in 1955 aangepast naar Administrative Professionals Day. De naam van de organisatie zelf werd overigens in 1998 veranderd en zou voortaan door het leven gaan als International Association of Administrative Professionals (IAAP).

Benelux

Terwijl in de States deze themadag op de woensdag van de laatste volledige werkweek van april viert, koos men in de Benelux voor de derde donderdag van april. De aanleiding daarvoor kan men vinden in Nederland. Het bekende Management Support Magazine bracht het concept namelijk op 20 april 1989 naar onze contreien — een donderdag.

Zo’n datums worden wel vaker geprikt door zo’n toeval. Zo wordt Vrouwendag in België op 11 november gevierd omdat de feministische beweging toen absoluut Simone De Beauvoir wilde strikken en ze kon enkel langskomen op… je raadt het al: 11 november.

Het cliché wil dat het zelfs de medewerkers zelf zijn die 't een en ander regelen

We zijn overigens niet de enigen wat Secretaressedag betreft: in Australië valt het op de eerste vrijdag van mei en in landen als Zuid-Afrika of Brazilië worden onze administratieve collega’s pas in september in de bloemetjes gezet.

Verras je medewerkers met een heerlijke massage

Secretaressedag of Admin Day is ieder jaar weer erg druk voor onze teams. Een stoelmassage wordt dan ook uitermate geäppprecieerd door iedereen die veel bureauwerk moet doen.

Honderden bedrijven deden reeds beroep op ons om hun kantoormedewerkers eens te verwennen

We komen jullie collega’s ter plekke verrassen en zorgen ervoor dat ze ons niet meer willen laten gaan! Onze masseurs polsen naar hun pijnpunten en concentreren zich op hun specifieke klachten. Je kan ons ook vragen om hen te voorzien van de nodige tips rond lichaamshouding en RSI. Probeer het eens: nodig ons uit voor een bezoekje!

(17-03-2023)

Meer artikels